Care sunt amenzile pentru necuratarea turturilor si a zapezii




Topirea zăpezii generează o serie de riscuri ce nu trebuie ignorate:

  • Gheața de pe trotuar și partea carosabilă
  • Zăpada ce alunecă de pe acoperișuri
  • Țurțurii

Acestea pot genera nu doar un disconfort ci și adevarate tragedii. În această perioadă secțiile de ortopedie ale spitalelor cunosc o creștere a cazurilor în urma alunecărilor accidentale.

Vă vom prezenta în acest articol imagini de la un eveniment generat de lipsa de acțiune la topirea zăpezii, care sunt măsurile pe care le puteți lua pentru evitarea accidentelor și care sunt sancțiunile pe care le riscați din partea autorităților.

Zăpada căzută de pe acoperiș a strivit un autoturism

Zăpada căzută de pe acoperișul unei clădiri înalte a strivit un autoturism ce era parcat la baza acesteia. Intervievat, administratorul clădirii a răspuns că este la curent cu pericolul, dar cădirea nu are acoperișul prevăzut cu parazăpezi și este prea înaltă pentru a se putea realiza operațiuni de îndepărtare a zăpezii.

Din felul în care arată autoturismul în urma impactului se poate ușor realiza că acest impact ar fi fost fatal unei persoane.

Puteți vedea mai jos câteva imagini de la fața locului.

Acoperiș înzăpezit
1. Acoperiș înzăpezit
Acoperiș înzăpezit (detaliu)
2. Acoperiș înzăpezit (detaliu)
Autoturism strivit de zăpadă
3. Autoturism strivit de zăpadă
Autoturism strivit de zăpadă (vedere laterală)
4. Autoturism strivit de zăpadă (vedere laterală)
Autoturism strivit de zăpadă (detaliu)
5. Autoturism strivit de zăpadă (detaliu)

Ce măsuri trebuie luate pentru evitarea accidentelor

Dacă pentru gheața de pe trotuar, puțina voință este suficientă, pentru zăpada de pe acoperiș și țurțuri este ceva mai mult de muncă. Cu cât clădirea este mai înaltă, cu atât este mai dificil și riscurile sunt mai mari.

În cazul clădirilor înalte puteți apela la alpiniști utilitari care vă pot ajuta în zonele dificile. Dacă totuși nu reușiți în regie proprie și există un pericol iminent sunați la 112 și marcați corespunzător perimetrul expus riscului. Pompierii dispun de mijloacele necesare pentru îndepărtarea pericolelor.

Pentru prevenirea unor astfel de situații se pot monta pe acoperiș parazăpezi ce împiedică formarea unor cantități mari de zăpadă ce pot cădea de pe imobil.

Care sunt sancțiunile prevăzute de autorități

Aceste situații sunt reglementate în municipiul București de Hotărârea nr. 120 din 30.06.2010 privind aprobarea Normelor de salubrizare şi igienizare ale Municipiului Bucureşti.

Art. 12 Persoanele fizice si juridice, au obligatia ca pe timp de iarnă să îndeparteze turturii de gheată formati la nivelul acoperişului imobilului/constructiei, să curete, în maximum 24 de ore după încetarea ninsorii, zăpada depusă şi gheata formată, de pe trotuarele aferente imobilelor unde domiciliază sau işi desfăşoară activitatea, a sediilor de firme, curtilor si terenurilor detinute, astfel încât traficul pietonal să se desfăşoare în conditii normale. La imobilele în care la parter functionează societăti comerciale, magazine sau prestatori de servicii, obligatiile mentionate revin acestor unităti pe timpul functionării acestora.

Aceste norme există și în cadrul altor primării și puteți găsi mai jos sancțiunile pe care cîteva din primării le pot aplica.

Sancțiunile aplicabile în București

  • Persoane fizice: 200 - 500 RON
  • Persoane juridice: 500 - 2000 RON

Sancțiunile aplicabile în Ploiești

  • Persoane fizice: 500 - 1500 RON
  • Persoane juridice: 1000 - 2500 RON

Sancțiunile aplicabile în Baia Mare

  • 500 - 2000 RON

Sancțiunile aplicabile în Cluj-Napoca

  • 500 - 1000 RON

Sancțiunile aplicabile în Târgu-Mureș

  • 100 - 500 RON

Sancțiunile aplicabile în Craiova

  • Persoane fizice: 500 - 2500 RON
  • Persoane juridice: 1000 - 2500 RON

Comentarii

Nu exista comentarii...




Intra in cont sau Creeaza cont Pentru a putea adauga un comentariu.