Culoarea in amenajarile interioare-1
Culori calde

Deoarece percepem culorile si cu inima, nu numai cu creierul, acestea au capacitatea de a ne transmite anumite stari sufletesti. In continuare veti afla cum anume ne influenteaza culorile si cum ne reflecta ele personalitatea.
Pentru unii, o camera de studiu zugravita si amenajata in caldul si confortabilul rosu este locul perfect pentru discutii si dezbateri. Altii ar schimba oricand intensitatea rosului cu un roz pal, care are acelasi efect tonic.
In camerele in care se serveste masa merg bine culori precum: chihlimbar, piersica, coral, galben, pentru ca despre ele se zice ca sporesc apetitul si invioreaza conversatiile; galben - lamaie, rozul si auriul dezlantuie ideile creative si sunt potrivite pentru studiouri si birourile de acasa.
Dupa citirea acestui articol, va recomandam continuarea pentru exemple de alaturare a culorilor.
Culori linistitoare
In aceasta categorie intra culori precum albastru, verde si purpuriu. Ele sunt potrivite pentru fundaluri, pentru ca dau o nota linistitoare si energizanta in acelasi timp.Sunt potrivite pentru camerele de relaxare.
Nuantele pale, linistite de verde pot fi introduse usor intr-o sufragerie, un dormitor sau o camera de studiu. Tonurile medii de verde ne duc cu gandul la natura si sunt de obicei potrivite pentru birou, sufragerie sau spa. Verdele intens este perfect pentru biblioteca, dormitor si pentru sufragerie. Nuantele de verde deschis sau verde - lime sunt revigorante si energizeaza atmosfera in orice incapere.
Albastru si tonuri neutre
Nuantele de albastru si purpuriu fac minuni cand vine vorba de relaxare si meditatie. Azuriul pal si albastrul deschis, rece ajuta la crearea unei atmosfere reci dar linistite. Tonurile intense de albastru sunt potrivite pentru birouri, in general pentru zone in care trebuie sa planeze o stare de seriozitate si responsabilitate. Albastrul - purpuriu indeamna spre visare si meditatie.
Non - culori
In aceasta categorie de culori care neutralizeaza intra maroniurile(ocru), bejurile, griurile si nuantele de alb. Ele sunt menite sa acopere acele zone neutre din locuinta cum sunt bucataria sau baia. In plus, ele pot fi folosite ca element de legatura intre temele cromatice din camere - trebuie numai sa plasati in fiecare cate un obiect de culoare neutra. In general, nonculorile fie dau o stare energizanta, fie calmeaza atmosfera. Oricum, ele se combina foarte bine cu celelalte culori puternice.
Albul, o alta nonculoare, creaza o atmosfera deschisa, aerisita. Permite din plin folosirea altor culori in amenajarea incaperii fara ca rezultatul final sa para incarcat.
Culorile energizante

Aici se inscriu galbenul, portocaliul si rosul. Sunt culori care apropie, incalzesc si inveselesc, inviorand orice conversatie. Rosul, culoarea cea mai intensa din acest grup, incita. Portocaliul este mai putin intens, pe ultima treapta aflandu-se galbenul.
Daca va plac aceste culori, atunci apelati la ele cu incredere cand va ocupati de amenajarea locuintei. Rubiniul sau rosul caramiziu sunt potrivite pentu holuri sau intrari. Chiar si oamenii care reusesc cu greu sa se relaxeze intre peretii zugraviti in culori puternice considera ca utilizarea unor accente decorative de culoare rosie sunt tocmai elementul surpriza necesar pentru a inviora atmosfera.
Culoarea este cel mai important element la care trebuie sa va ganditi atunci cand doriti sa dati personalitate unei incaperi. Oamenii vad mai mult de 16 milioane de culori, iar cand vine vorba de amenajari interioare, acest lucru inseamna ca se pot intampla multe accidente - combinatii nepotrivite, alegerea unei nuante prea violente, etc.
Cand amenajam o incapere vom tine cont de:
- suprafata incaperii si orientarea ei;
- temperamentul locatarilor;
- functionalitatea incaperii;
- cate persoane utilizeaza incaperea si preferintele lor cromatice;
- textura materialelor decorative si stilul iluminatului;
- intocmirea unui panou cu materiale si culorile pe care le dorim in acea incapere;
- stilul de amenajare;
Toata problema se reduce la respectarea pas cu pas a unor regului simple si aplicarea unor idei pe care vi le prezentam in continuare.
Pentru inceput, trebuie sa va amintiti ce ati invatat la prima lectie de desen de la scoala, si anume culorile primare si cele secundare.
Cititi continuarea articolului pentru exemple de alaturare a culorilor.