Siguranta sistemelor de incalzire
Pentru ca ne aflam in sezonul rece, in care sunt utilizate mai intens sursele de caldura, ne-am gandit sa va oferim cateva informatii. Este vorba despre activitati preventive in scopul cresterii sigurantei. Aceste masuri pot fi privite si in sensul optimizarii costurilor, deoarece activitatile de mai jos conduc la o crestere a eficientei energetice.
Mai jos sunt extrase informatii din comunicatele emise de furnizorii de energie impreuna cu Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta.
Pericolele reprezentate de coşurile de fum necuratate
- Circa 4.200 de incendii la locuinţe, soldate cu pagube materiale şi chiar pierderi de vieţi omeneşti, s-au produs în perioada 1 ianuarie – 31 octombrie.
- Aproximativ 44% din aceste incidente grave au avut drept cauză exploatarea coşurilor de fum neizolate corespunzător faţă de elemente combustibile, neetanşate sau necurăţate, precum şi improvizaţiile la mijloacele de încălzire şi instalaţiile electrice.
- Necurăţarea coşurilor de fum şi a canalelor de evacuare a gazelor arse este cauza cea mai frecventă a producerii intoxicaţiilor şi asfixierilor cu monoxid de carbon.
Statisticile I.G.S.U. evidenţiază faptul că, din cele aproximativ 4.200 de incendii produse în perioada 1 ianuarie – 31 octombrie 2013, un număr de 1.760 au avut la origine cauzele menţionate mai sus. Chiar dacă numărul total al incendiilor la locuinţe este mai scăzut faţă de perioada similară a anului trecut, ponderea cauzelor de tipul celor enumerate se menţine la un nivel ridicat şi, din acest motiv, noua campanie de informare îşi propune nu doar să contribuie la reducerea numărului de incidente, ci şi să schimbe, în timp, atitudinea şi comportamentul legat de utilizarea corectă a surselor de energie.
Curăţarea coşurilor de fum:
Verificarea şi curăţarea coşurilor de fum o veţi efectua periodic la interval de maxim un an de zile sau ori de câte ori este necesar, printr-o unitate abilitată. Gasiti aici lista cosarilor de pe prestez.ro, bucurosi sa va ajute.
Verificarea/revizia instalaţiei de utilizare a gazelor naturale
După întreruperea utilizării instalaţiei de utilizare a gazelor naturale, înainte de punerea în funcţiune a acesteia, este recomandat să solicitaţi efectuarea verificării sau reviziei.
Racordarea aragazului dumneavoastra:
Se va realiza apelând numai la persoane sau societăţi autorizate de ANRE şi veţi ţine cont de instrucţiunile date de producător. În cazul folosirii unui racord flexibil, acesta trebuie să fie atestat / agrementat tehnic pentru utilizarea în instalaţiile de gaze naturale; înlocuiţi racordul flexibil la expirarea duratei de utilizare.
Inainte de aprinderea focului la aparatele de utilizare realizaţi următoarele operaţiuni:
- ventilarea încăperilor în care funcţionează aparate de utilizare; în centralele termice şi în încăperile cu aparate de consum cu flacără liberă se asigură o ventilaţie permanentă;
- controlul tirajelor aparatelor racordate la coş; în cazul în care se constată lipsa tirajului, nu aprindeţi focul decât după efectuarea lucrărilor care să asigure tirajul;
- controlul robinetului de manevră al aparatului de utilizare; dacă robinetul este deschis se închide şi se realizează operaţia de ventilare a încăperilor;
- asigurarea accesului aerului de ardere în focarul aparatului de utilizare (prin deschiderea uşiţelor cenuşarului la sobe, deschiderea fantelor pentru accesul aerului în focar, pornirea ventilatorului, etc);
- verificarea aparaturii de automatizare, după caz;
- verificarea focarelor de la aparatele de utilizare;
La aprinderea focului în aparatele de utilizare neautomatizate şi arzătoare:
- aerisiţi focarul minim 5 minute înainte de aprinderea focului;
- se apropie aprinzătorul de arzător; se respectă principiul “gaz pe flacără”;
- veţi proceda la deschiderea lentă a robinetului de manevră şi aprinderea focului, concomitent cu supravegherea stabilităţii flăcării.
Aprinderea se face numai cu un aprinzător special construit în acest scop, fiind interzisă aprinderea directă cu chibrituri, hârtie, etc. Aprinderea focului de la aparatele de utilizare automatizate se face conform instrucţiunilor elaborate de fabrica producătoare.
Stingerea focului (întreruperea alimentării la aparatele de utilizare):
Întreruperera alimentării la aparatele de utilizare cu racord flexibil
se va face prin închiderea robinetului de siguranţă, existent înaintea
racordului; după stingerea flăcării se va închide şi robinetul de
manevră.
În societăţi şi instituţii, focul se aprinde şi se stinge numai de personalul instruit şi însărcinat cu această operaţiune prin grija conducerii unităţii beneficiare, iar în cazul agenţilor economici şi a centralelor termice de bloc, prin personalul calificat.
Odată cu mutarea într-o locaţie nouă (apartament sau casă) vă sfătuim să aveţi în vedere buna funcţionare a instalaţiei de utilizare a gazelor naturale. Puteţi solicita verificarea acesteia de către un specialist in instalatii de gaze .
Surse: e.on, distrigaz