Cum scap de mucegaiMucegaiurile sunt specii de ciuperci microscopice. O aglomerare de ciuperci microscopica este, de exemplu, drojdia de bere. Mucegaiurile care se dezvolta in spatiul destinat locuirii pot deveni nocive.

De ce apare / reapare mucegaiul?

Conditiile in care apare

Umiditatea crescuta reprezinta factorul care determina aparitia mucegaiului. Nivelul normal de umiditate intr-o incapere este intre 40% (iarna) si 60% (vara). Un nivel mai ridicat de 80% poate determina aparitia mucegaiului.

Cum se ajunge la acele conditii

Cauzele care determina aparitia umiditatii crescute pot veni atat din interiorul cât si din exteriorul casei: lipsa hidroizolatiei sau existenta unei hidroizolatii necorespunzatoare a imobilului, infiltratii, condens, fundatii neizolate sau acoperisuri stricate.

Cum sa nu se mai ajunga la acele conditii

Atunci cand sesizati aparitia mucegaiului, solutia nu este sa revopsiti, intrucât acest lucru nu va rezolva cauza, iar in scurt timp problema poate reaparea. Este bine sa preveniti aparitia mucegaiului, atunci când proiectati locuinta sau placarea locuintei cu placi de gips-carton si montarea unor ferestre din PVC, aluminiu sau lemn stratificat. Este important, pentru a preveni reaparitia mucegaiului, sa se elimine toate materialele afectate de mucegai (ex: saltele, covoare, etc) sau curatate si uscate foarte bine. Mentinerea unui nivel optim de umiditate in interiorul incaperii prin: curatarea si ventilarea cu regularitate a incaperilor, intretinerea – repararea tevilor, depozitarea in locuinta a câtor mai putine lucruri care nu se folosesc in mod frecvent, reducerea activitatilor care implica un consum ridicat de apa. Perimetrul de spalare si uscare a hainelor trebuie sa fie bine aerisit pentru a permite vaporilor de apa sa iasa din casa - este de preferat uscarea in aer liber, iar masian de spalat sa se usuce dupa utilizare. La exterior, verificati starea peretilor cladirii si a acoperisului, coloanele pluviale si stresinile. Daca probleme persista este indicat sa apelati la profesionisti, intrucât poate fi o problema a instalatiilor, hidroizolatiilor sau structurii. Pe prestez.ro gasiti prestatori pentru oricare dintre aceste domenii: instalatii, hidroizolatii, constructii.

Cum se curata mucegaiul?


Chestiuni generale

În cazul in care suprafetele afectate de mucegai nu sunt foarte mari si se preteaza la spalare, acestea pot fi curatate cu un detergent normal sau bicarbonat. Evitati sa udati suprafata prea tare. Totusi, daca mucegaiul reapare dupa aceasta curatare, problema poate fi mai profunda si sursa umezelii nu a fost indepartata definitiv. Pentru petele de dimensiuni medii si mari, este de dorit a se apela la profesionisti, intrucât mucegaiul poate afecta structura locului unde apare (pereti / tâmplarie). În aceste cazuri poate fi necesara inlocuirea anumitor componente ale structurii imobilului, decopertarea peretilor, etc.

În functie de locul/materialele pe care apare

Curatarea suprafetelor din lemn

Se efectueaza aspirând bine locul respectiv si apoi curatarea cu o solutie pe baza de detergent si apa. Daca nu se curata, se poate insista cu smirghelul sau masina de slefuit, cu mentiunea ca elementele afectate din structura de rezistenta trebuie inlocuite, pentru prevenirea reaparitiei mucegaiului.

Curatarea suprafetelor de ciment

Se realizeaza prin spalare iar daca nu functioneaza aceasta metoda, este recomandat fosfatul trisodic, un agent de curatare care se gaseste in general la magazinele specializate si reprezinta niste cristale albe, solubile in apa.

Curatarea suprafetelor de gips-carton

In acest caz nu se recomanda curatarea cu apa si detergent, chiar este contraindicat. Se poate inlatura prin aspirare si/sau stergere cu o cârpa inmuiata in bicarbonat de sodiu. Daca placa este afectata, trebuie inlocuita cu una noua.

Curatarea mucegaiului provenit din afara locuintei

In acest caz mucegaiul poate patrunde prin pereti, podea, tavan, perimetrul ferestrelor si trebuie rezolvata problema punctual. În general aceste probleme se rezolva de catre specialisti intrucât tin de montarea incorecta sau aparitia unor probleme la structuri / hidroizolatii, etc.

ATENTIE!

Protejati-va in timpul procesului de curatare a mucegaiului, indiferent de metoda / substantele folosite, astfel: purtati ochelari de protectie, manusi din cauciuc si masca pentru gura si nas.

Articol obtinut in urma consultarii urmatoarelor surse: ziare.com, naturalpaint.ro si altele.

Comentarii

Nu exista comentarii...
Intra in cont sau Creeaza cont Pentru a putea adauga un comentariu.